The Low FODMAP Diet

Zapewne każdy, kto udał się do lekarza, wie już, że najważniejsza jest dieta. Jeśli chcecie o niej porozmawiać to dział ten powstał właśnie w tym celu.

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez nenka132 » 1 paź 2014, o 09:21

dlaczego diety nie dzialaja .dzisiaj chcialam sobie wypisac przepisy z diety fodmap , jak tu sie nie wkurzyc ,na jednej stronie sa podane produkty wskazane i zakazane ,wchodze na inna strone aby znalezc przepis ,dziewczyna stosuje diete fodmap i co sie znajduje w jej przepisach produkty ktore na poprzedniej stronie byly wypisane jako zakazane .ludzie sa smieszni
Avatar użytkownika
nenka132
 
Posty: 262
Dołączył(a): 14 maja 2014, o 13:19
Wariant IBS: biegunki
Początek choroby: 2001
Dolegliwości ogólnie: przelewanie brzucha,skurcze

dieta FODMAP

Postprzez fiona » 23 gru 2014, o 08:41

Czesc
Probowal ktoś przejść na dietę fodmap maly?
Jakie odczucia? Czy jest poprawa?

Przeniosłem post do stosownego tematu. Jar0
Avatar użytkownika
fiona
 
Posty: 79
Dołączył(a): 24 lis 2014, o 17:52
Wariant IBS: mikro
Początek choroby: 2013
Dolegliwości ogólnie: biegunka, ból brzucha, nudności

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez Jar0 » 23 gru 2014, o 14:54

Ja może powtórzę to co pisałem tutaj kiedyś. Dieta FODMAP to jedyne co pozytywnie wpłynęło na mój brzuch. Doprowadzało to często do sytuacji, że zamiast biegunek, miałem dosyć poważne zaparcia. Problemu ta dieta nie rozwiązała, efekt był jednak widoczny, a to już jest coś ;)
Avatar użytkownika
Jar0
 
Posty: 1298
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 18:06
Lokalizacja: Gliwice, Rybnik
Wariant IBS: CU/CD/IBS-D/WTF
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: ból świata

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez pablos3744 » 23 gru 2014, o 18:03

oo to ciekawe ale co własciwie jeśc na tej diecie ? JarO że miałeś zapracia
Avatar użytkownika
pablos3744
 
Posty: 540
Dołączył(a): 16 gru 2012, o 10:19
Lokalizacja: Lubelskie. Lat.21
Wariant IBS: Luźne stolce
Początek choroby: 1
Dolegliwości ogólnie: Luźne stolce ranne

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez Jar0 » 23 gru 2014, o 19:22

Warto to na sobie przetestować, generalnie ja odstawiłem praktycznie wszystkie warzywa i owoce, praktycznie wszystko co ma dużo węglowodanów w ciężkostrawnych postaciach. Nie polecam takich eksperymentów ale widzę po sobie, że w momencie kiedy zaczynam jeść owoce, słodycze, zakazane cukry to ilość wizyt w toalecie rośnie. Trzeba by się nad tą dietą pochylić bardziej, zamierzam do niej wrócić na poważnie jak mi się uda zejść ze sterydów bo póki co to jem wszystko co tylko w ręce złapię.
Avatar użytkownika
Jar0
 
Posty: 1298
Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 18:06
Lokalizacja: Gliwice, Rybnik
Wariant IBS: CU/CD/IBS-D/WTF
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: ból świata

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez pablos3744 » 24 gru 2014, o 15:36

Praktycznie ja jem z owoców tylko banany cukry to u mnie z cukiernicy praktycznie lecą proste
Avatar użytkownika
pablos3744
 
Posty: 540
Dołączył(a): 16 gru 2012, o 10:19
Lokalizacja: Lubelskie. Lat.21
Wariant IBS: Luźne stolce
Początek choroby: 1
Dolegliwości ogólnie: Luźne stolce ranne

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez nenka132 » 15 lut 2015, o 12:16

Dieta FODMAP to dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).

Za jej twórców uznaje się australijskich naukowców z Monash University (Monash University, Medicine, Nursing and Health Sciences). Wykorzystywana jest w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (irritable bowel syndrome – IBS).

Badania wykazały, że węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i o wysokim ciśnieniu osmotycznym, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (do grupy tej zalicza się sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol), mogą nasilać objawy IBS. Uznaje się więc, że dieta o małej zawartości FODMAP jest skuteczną formą leczenia dietetycznego tej choroby.
Dwa etapy diety FODMAP

Jak podkreślają naukowcy z Monash University, nie jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. Składa się ona z dwóch etapów. W pierwszej fazie eliminuje się na 6–8 tygodni produkty zawierające duże ilości FODMAP. Po tym czasie w miarę ustępowania objawów IBS przechodzi się do etapu drugiego, w którym dietę należy stopniowo rozszerzać (biorąc pod uwagę indywidualną tolerancję) o produkty zawierające więcej FODMAP.
Podkreśla się, że większość osób może powrócić do normalnego sposobu odżywiania, z wykluczeniem pojedynczych produktów bogatych w FODMAP.
Dlaczego produkty zwierające duże ilości FODMAP nasilają objawy IBS?

Produkty obfitujące w FODMAP przechodzą w postaci niezmienionej do jelita i poprzez swoje działanie osmotyczne powodują nagromadzenie płynów w jego świetle. W ten sposób dochodzi do przyspieszenia motoryki jelit. Po przejściu do jelita grubego podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Dalsze przemiany mogą prowadzić do wytworzenia siarkowodoru i metanu. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie jamy brzusznej (ból oraz uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia i wzdęcia.
Źródła FODMAP w diecie

W tabeli podano przykłady produktów o małej i dużej zawartości FODMAP. Na pierwszym etapie diety należy całkowicie wyeliminować produkty zawierające duże ilości FODMAP. Nie jest to trudne, ponieważ dla produktów przeciwwskazanych (z dużą zawartością FODMAP) istnieje alternatywa w postaci produktów dozwolonych (z małą zawartością FODMAP).

produkty duża zawartość FODMAP mała zawartość FODMAP
warzywa duza zawartosc - cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek mala zawartosc-marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
owoce duza zawartosc - jabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki mala zawartosc-banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
mleko i produkty mleczne duza zawartosc -twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe mala zawartosc-ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
źródło białka duza zawartosc -nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja mięso, ryby, drób, jaja, tofu
pieczywo i produkty zbożowe duza zawartosc-żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny mala zawartosc- pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
orzechy i nasiona duza zawartosc- orzechy nerkowca, pistacje mala zawartosc- orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
inne syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol) cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Bardzo ważnym warunkiem skutecznej eliminacji produktów obfitujących w FODMAP jest uważne czytanie składu gotowych produktów i potraw. Należy pamiętać, że czosnek i cebula są bardzo często dodawane do doprawionych mięs i gotowych mieszanek przyprawowych. Podobnie jest w przypadku produktów zawierających sztuczne środki słodzące.

Do produktów przeznaczonych dla diabetyków, niektórych jogurtów, soków czy gum bez cukru dodaje się słodziki. Należy zwrócić uwagę również na produkty zawierające dodatek syropu glukozowo-fruktozowego: słodycze i wyroby cukiernicze, jogurty, soki, musztardy, keczup i inne gotowe sosy. Dzięki uważnemu czytaniu etykietek zyska się pewność, że dany produkt nie zawiera FODMAP.
Przykładowy jadłospis uwzględniający produkty z małą zawartością FODMAP

Wydrukuj przykładowy jadłospis
Śniadanie

płatki owsiane z dodatkiem mleka ryżowego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością – przyp. red.), pokrojonych bananów i kiwi
herbata czarna (jeśli to konieczne, z dodatkiem cukru)
wczoraj ogladala program o ibs . Czego sie dowiedzialam -osoby z ibs produkuja znaczna ilosc gazow,w jelicie w postaci biegunkowej jest znaczna ilosc zolci ,u chorych na ibs u wiekszosci pacjentow wystepuje zespol rozrostu bakteryjnego,badania wykazal ,ze znaczna poprawe przynosi dieta fod map,probiotyk mutaflora,oraz antygonisci receptora seretoniny .
Avatar użytkownika
nenka132
 
Posty: 262
Dołączył(a): 14 maja 2014, o 13:19
Wariant IBS: biegunki
Początek choroby: 2001
Dolegliwości ogólnie: przelewanie brzucha,skurcze

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez Bonsai » 15 lut 2015, o 17:28

Po jakim czasie od rozpoczęcia diety zauważyliście efekty i jakie?
Avatar użytkownika
Bonsai
 
Posty: 219
Dołączył(a): 6 sie 2013, o 09:24
Lokalizacja: Warszawa
Wariant IBS: biegunkowy
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: biegunki, gazy

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez Bajtel » 19 maja 2015, o 10:53

czy kasza kuskus w tej diecie jest zakazana?
Avatar użytkownika
Bajtel
 
Posty: 5
Dołączył(a): 18 maja 2015, o 10:22
Wariant IBS: biegunkowy
Początek choroby: 2013
Dolegliwości ogólnie: nudności

Re: The Low FODMAP Diet

Postprzez Bonsai » 19 maja 2015, o 11:11

Do 37g dziennie - kasza kuskus powinna byc tolerowana przez wiekszosc chorych.
Avatar użytkownika
Bonsai
 
Posty: 219
Dołączył(a): 6 sie 2013, o 09:24
Lokalizacja: Warszawa
Wariant IBS: biegunkowy
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: biegunki, gazy

Poprzednia strona

Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Alexa [Bot], Bing [Bot] i 0 gości