wlasnie dzisiaj zrobilam sobie moj jadlospis ,moje propozycje ,a wlasnie pamietajmy jedno jezeli cos zjemy niedozwolonego nie odrazu dostaniemy biegunki moze ona sie pojawic dopiero na drugi dzien,dlatego ja osobiscie uwazam ze powinnismy dostosowac sie do produktow ktore sa dozwolone w zjd .moja lista wyglada tak :kurczak,indyk ,ryby tak ale tylko chude ,morszczuk,mintaj,fladra,dorsz,okon,szczupak,wrogiem tez jest panierowanie,smazenie w duzej ilosci oleju ,dlatego proponuje piekarnik,pieczenie w foli lub z dodatkie oliwy,ziemniaki purre,kasze jaglana,jeczmienna drobna ,kaszka,manna,drobne makarony,szynka drobiowa,chudy twarog,jajka na miekko,serek wiejski chudy,serki kanapkowe,z warzyw bardzo malo niestety ale wiekszosc powoduje wzdecia ,papryka,biegunki jest ciezkostrawna nawet gotowana mi nie sluzy,mozecie poczytac o dzialaniu papryki,szpinak rowniez dziala rozwalniajaco polecany w zaparciach ,pomidory rowniez probowalam jesc bez skory ,ale rowniez pestki w pomidorze powoduja u mnie problemy jelitowe,dlatego osobiscie z tego zrezygnowalam nie kazdy musi,dlatego z warzyw tylko marchew ,cukinia,pietruszka,seler,ziemniaki,jezeli chodzi o sery wybieram tylko niskotluszczowe tak samo mleko czulam sie po mleku strasznie ale zaczelam uzywac 1,5 czyli rowniez niskotluszczowe i ono nie powoduje u mnie wielkich rewolucji,mozecie rowniez sprobowac mleka bez laktozy .owoce-banany jablka tylko gotowane lub pieczone banany rowniez zajadam z piekarnika,kompoty,dzemy najlepiej jagodowy z czarnych jezyn,ryz brazowy odpada polecany przy zaparciach,jogurty tylko naturalny lub ewentualnie plynne dodaje je tylko odrabine np do kaszki mannej ,jaglanej,do galaretki kislu zeby jakos urozmaicic danie,galaretki,kisle jak najbardziej,co do ryzu bialego moj lekarz powiedzial ze jest ciezkostrawny ja jednak wyprobuje kleiki z dodatkiem cynamonu ,utartym jablkiem nie chce mi sie wierzyc ze ryz jest ciezkostrawny no coz jest lekarzem ale zdziwilo mnie to bardzo,sosy do dan tu mam troche trudnosci nie moge uzywac smietany i tluszczow bo nich mam caly dzien biegunki ,sosy robie na bazie ,jogurtu ,uzywam sosu sojowego,jako dodatki do dan uzywam mozzareli ale rowiez chudej ,marchewke ,wyzej pdane warzywa ,odpadaja ogorki kiszone ,w occie,buraczki dzialaja rozwalniajaco .Nie uzywam ostrych przypraw ,musztardy ketchupu, majonez byl u mnie dodatkiem kazdego dnia ,teraz jesli robie salatke mieszam tylko lyzke z jogurtem naturalnym,przyprawy koperk,pietruszka,majranek,curry,bazylika,oregano,oczywiscie sol pieprz ,mam nadzieje ze moj post jest dosc czytelny