Dzienniczek żywieniowy / Dieta eliminacyjna

Zapewne każdy, kto udał się do lekarza, wie już, że najważniejsza jest dieta. Jeśli chcecie o niej porozmawiać to dział ten powstał właśnie w tym celu.

Dzienniczek żywieniowy / Dieta eliminacyjna

Postprzez Bonsai » 23 sie 2015, o 17:19

Czy możecie zdradzić w jaki sposób prowadzicie swoje dzienniczki i jaki przyjęliście system oceniania tego co Wam szkodzi a co nie?
Avatar użytkownika
Bonsai
 
Posty: 219
Dołączył(a): 6 sie 2013, o 09:24
Wariant IBS: biegunkowy
Początek choroby: 2009
Dolegliwości ogólnie: biegunki, gazy

Re: Dzienniczek żywieniowy / Dieta eliminacyjna

Postprzez Arthass04 » 9 paź 2017, o 15:24

Wypisuje sobie dane posiłki na moim koncie Evernote, mam specjalną notatkę ku temu. Jeśli coś zjem i po 30 minutach do 2 godzin mam biegunkę to wypisuję cały poprzedni posiłek. Dalej, próbuję namierzyć konkretny składnik, który mógł to spowodować. Jest to metoda prób i błędów oczywiście, ale jeśli dany składnik pojawił się w kilku posiłkach, które spowodowały objawy to go zaznaczam i zapisuję w innej notatce, gdzie mam wypisane pojedyncze produkty, sklasyfikowane wg potencjalnej szkodliwości. Podzieliłem sobie produkty na: bezpieczne, umiarkowanie bezpieczne, niekorzystne i niebezpieczne. Ocena w zależności od szybkości i nasilenia objawów.

Jeśli spożycie powoduje problemy jelitowe już po 20-30 minutach, dodatkowo biegunka jest rozrzedzona, wodnista, "strzelająca", czasem pienista to znaczy, że produkt jest z kategorii niebezpiecznych. Polecam w tym celu sprawdzić sobie Bristolską skalę stolca. Stolec bardzo dużo mówi o tym co się działo w jelitach. Rozrzedzony, wodnisty stolec, świadczy o tym, że treść przesuwała się zbyt szybko - jelita nie zdążyły z reabsorpcją wody. Dodatkowo, świadczy również często o nadmiernej aktywności bakterii / zatruciu bakteryjnym. Jest to zła oznaka.

Jeśli objawy występują po kilku godzinach, ale są słabsze, mniej uciążliwe, to produkt oznaczam jako niekorzystny.

Jeśli stolec jest w miarę prawidłowo uformowany, ale nadal jest odrobinę lepki (np. pozostawia małe ślady na muszli) to produkt jest umiarkowanie bezpieczny.

Bezpieczne produkty, to takie po których nie ma dyskomfortu, również przemieszczanie się pokarmu trwa odpowiednio długo - jak w przypadku "normalnego" człowieka. Prawidłowo uformowany stolec jest oznaką prawidłowo działającego układu pokarmowego. Powinien być odpowiednio "zwarty", nie powinien lepić się do muszli, ani zostawiać śladów, nie powinien się rozmazywać.

Trzeba po prostu obserwować i zapisywać wnioski. Potem tworzyć taką swoją bazę produktów bezpiecznych. Nie ma zbytnio efektywniejszego i prostszego sposobu. Również należy brać pod uwagę ewentualne uczulenia na białka / nietolerancje pokarmowe. Najczęstsze występują na laktozę, białka mleka, gluten, potem mogą być cytrusy, białko jajka, niektóre orzechy (najczęściej arachidowe/fistaszki).
Jeśli spożywamy gotowy produkt np. szynki, czy inne przetworzone rzeczy, to spisujemy cały skład. Często dodaje się do takich produktów różne przyprawy, które powodują dyskomfort. W przypadku IBS najczęściej dyskomfort powoduje czosnek i cebula suszona.
Avatar użytkownika
Arthass04
 
Posty: 16
Dołączył(a): 9 paź 2017, o 01:55
Wariant IBS: biegunkowy
Początek choroby: 2008
Dolegliwości ogólnie: biegunki, bóle brzucha, niewielkie gazy, dyskomfort, brak energii, okresowe depresje i stany lękowe


Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron